Oskar Gjerland skriver reisebrev fra Jr. EM Gravelines, Frankrike.

Kombinasjonsbåt med Sam Lorgen (NSR) Øystein Endresen (Bærum roklubb) Oskar Gjerland (Ormsund roklub) Fredrik Reite (Aalesunds roklub)

Kombinasjonsbåt med
Sam Lorgen (NSR)
Øystein Endresen (Bærum roklubb)
Oskar Gjerland (Ormsund roklub)
Fredrik Reite (Aalesunds roklub)


Dag 1 Torsdag 24.mai
Hele den norske troppen dro tidlig fra Gardermoen torsdag morgen. Vi ankom regattabanen på formiddagen etter å ha flydd til Brussel, og kjørt buss i et par timer.

Den norske troppen består av en JW1X, en JW4X, en JM4X og en JM4- som er båten jeg ror.

Det er en kombinasjonsbåt med
Sam Lorgen (NSR)
Øystein Endresen (Bærum roklubb)
Oskar Gjerland (Ormsund Roklub)
Fredrik Reite (Aalesunds Roklub)

I vår klasse er det 15 båter påmeldt.

Etter ankomst gikk tiden til å rigge opp båten og fikse annet utstyr. Etter dette rodde vi en kort økt med et par 500 m i bra tempo.

Banen var fin, 2300m lang med 9 baner. Selvom Gravelines er er et relativt vindfullt sted var det ganske gode forhold. Det er blant annet en 16 meter høy voll langs hele den ene langsiden som skjermer mye vind.

Resten av dagen gikk til å slappe av på hotellet og hvile før morgendagen.

Dag 2
Fredag morgen gikk til å trene en kort økt på ca 8 km. Utover dagen begynte det å bli svært folksomt både på arenaen og på banen, det er påmeldt roere fra hele 34 land så det var trangt om plassen. Spesielt på dagens andre økt, som gikk til å passe på at alle innstillinger både på båt og årer var perfekte.

På kvelden var det åpningsseremoni, Norges 13 utøvere + trenere deltok i en liten innmarsj sammen med alle de andre nasjonene. Før Jr. EM 2018 offisielt ble åpnet.

Dag 3
Idag startet det ! Det ble et brutalt møte med de andre lagene i forsøksheatet.
Fireren jeg ror møtte Danmark, Bulgaria, Sveits og Kroatia.

Klare til start.

Klare til start !

Etter en litt skeiv start ble vi hengende etter og klarte egentlig aldri å hente igjen feltet. De tre beste gikk direkte videre til semifinale, mens 4 og 5 plassen gikk til oppsamling. Vi innså etterhvert i løpet at det ble for tøft å komme topp 3, så vi roet litt ned mot slutten for å spare krefter til det som kom til å bli en veldig spennende oppsamling.

Oppsamlingen fikk 4 timer senere, og vi var klare til å gi absolutt alt. Dette var vår sjanse til å nå en semifinale. Skulle det lykkes?
Mellom oss og en semifinalebillett sto Nederland, Russland, Bulgaria, Østerike og Ukraina.
Vi hadde den desidert dårligste tiden fra forsøksheatet, men vi levde i troen på at vi skulle klare å komme blandt de tre beste og dermed kvalifisere oss videre.
Forholdene var perfekte for oss, motvind ! Dette hadde vi jo øvd på hver dag i Ålesund uka før.
Det viste seg fort å bli et ordentlig spennende og seigt løp.
Denne gangen hang vi bedre med fra start, passering 500m var vi på 4.plass 2,3 sekunder opp til Bulgaria som gikk ut i et forrykende tempo. Vår raceplan var å tråkke ordentlig på gasspedalen ved passering 1000m og la det bære eller briste.
Midtveis var vi fortsatt på 4.plass, nå hadde den nederlanske fireren etablert seg i tet av feltet, mens det kun skilte 4 sekunder mellom de resterende 5 båtene.
Neste og siste passering var 1500m, vi lå fortsatt på 4.plass ett helt sekund bak Russland og Bulgaria. Noe måtte skje..
Og det gjorde det ! 400m igjen roper vår bau Fredrik Reite at vi er på 3.plass, inni all melkesyren kjenner jeg bare at båten vår skyter fart og suser over vannet de siste meterne. I mål er vi på 2.plass, 16 hundredeler foran Russland og hele 8 sekunder foran Bulgaria som går på en kjempesprekk siste 500 meterne. En helt fantastisk følelse !!

Firer uten styrmann.

Firer uten styrmann.

Resten av dagen gikk til å spise og hvile og passe på at vi fikk i oss nok drikke i det varme været. Sånn at vi skulle være 100% fit for fight før morgendagens løp.

Dag 4
Ved siden av oss på start i semifinale 2, lå det som skulle vise seg å bli de nye europamestere Italia, samt Serbia, Tsjekkia, Spania og Kroatia.
Starten går og det er 4 lag som tidlig stikker ifra og etablerer en luke de første 1000m. Norge og Kroatia merker tempoet og blir hengende etter de andre. Halvveis er det hele 7 sekunder opp til finaleplass. Men vi fortsetter å ro alt vi kan i håp om å bli klokket inn på en god tid. I mål er det Italia, Serbia og Spania som avanserer til A-finale mens de resterende båtene inkludert oss selv må rette fokus mot B-finalen kun 2 timer senere.

Når startsignalet lyder er vi enige om å hente fram alle kreftene vi har igjen på lager og prøve å få en så god avslutning på mesterskapet som mulig ! Vi henger forholdsvis greit med feltet midtveis, selvom vi ligger sist av de 6 båtene så er det ikke så mye som skiller opp til en 4.plass. Den tredje 500 m ror vi bra, men i de siste 500 m har kreftene tatt slutt og vi klarer ikke å opprettholde tempoet til de andre båtene, og ender som nr 6 b-finalen. På tiden 6:28 min på flatt vann som er ny rekord og noe vi absolutt tar med oss videre.

Dag 5
Vi setter oss etterhvert på bussen mot Brüssel før vi tar flyet videre til Oslo.
Jr. EM er over og jeg sitter igjen med masse god læring, erfaring og motivasjon. Bare å fortsette treningsjobben videre fordi dette frister definitvt til gjentakelse!